Nyomdai anyagok tervezése InDesign segítségével

2017. április 10 Közzétette

A nyomdába kerülő anyagoknak van pár fontos momentuma amit érdemes érdemes a tervezés kezdetekor figyelembe venni. Összeszedtem pár fontos dolgot, ami segítségedre lehet.

Kifutó

Már az új dokumentum létrehozásakor érdemes beállítani a kifutót, ez nyomdától függően 3-5 mm között szokott mozogni. Majdnem minden nyomda honlapján megtalálhatóak a tervezési követelmények. Ha valamit a lapszélén szeretnél megjeleníteni mondjuk egy grafikai elemet, azt érdemes kilógatni a kifutóig. Azért van erre szükség mert, ha nem pontos a vágás maradhat ott egy fehér csík. A tartalmat pedig minimum 5mm-re érdemes elhelyezni.

Színmód

Szigorúan CMYK minden még a képeket is beleértve. A színeket a swatches panelen belül érdemes kikeverni, így minden globál szín amit használtál a dokumentumon belül megőrzésre kerül. Ennek az az előnye, ha mondjuk kiválasztottam egy kék színt az objektumaimnak de változtatnék rajta, akkor elég azt a színt a swatchesban módosítanom és a dokumentum összes helyén szintén változni fog. A színtárban lévő papírfehér színt ne használd sima fehérként, mert ha színes papírra készül a terv akkor az általad beállított dolgok nem lesznek fehérek. Az igazi nyomdai fekete színkódja: cián:60%, magenta:60%, sárga:0%, fekete:100%. A felesleges színeket amik alapértelmezetten ott vannak töröld ki a színtárból.

Képek

Nyomtatáshoz minimum 300 dpi-vel kell rendelkeznie egy képnek. Az internetről leszedett képek általában 72dpi-vel rendelkeznek, ami egy jó minőségű nyomtatott anyaghoz kevés. Az alacsony pixelszámú képeket nem érdemes nagyítani, sőt kicsinyíteni sem igazán nem lesz szép a végeredménye. JPG formátum helyett inkább TIFF kiterjesztést használj mert tömörítetlen így jobb minőségű képeket produkál.

Nyomdai leadás

Ritkán kérnek nyílt formátumot a nyomdák de ez esetben a leadott munka, egy font, links mappából és egy Indesig fájlból áll. A Fájl-Package menüpontra rákattintva kimentheted az összes betűd, linked ami csak a dokumentumodban megtalálható. A mentés után megjelenik egy instrukciós ablak, ahol megadhatod az elérhetőségeidet illetve megjegyzéseket is írhatsz, ez szintén mentésre kerül egy TXT fájlban. A zárt formátumú kitétel sokkal gyakoribb ez lehet Post Script Pdf vagy sima Pdf formátum. Sok szabvány elmentésére van lehetőség ami szintén nyomda függő. A kompatibilitásnál az 1,5 és az alattiak megbízhatóbbak. Fontos beállítani, hogy ne tömörítse a képeket, illetve ki kell ki kell kapcsolni az Optimise for fast web view parancsot. A Marks and Bleedsnél belehet kapcsolni a vágójeleket.

Kategória:

Írta: Lehoczki Kitti

Hozzászólás zárolva.